Járás gyakorlása modern kivitelben

Jelenlegi hely

Nyár elejétől a VITALITA rehabilitációs szakkórházának betegei egy új berendezésen gyakorolhatják a járást. A GaitBetter egy speciális futópad, illetve járópad, melyet arra terveztek, hogy a betegek biztonságosan gyakorolhassák a járást, esések és balesetek kiküszöbölésével. Ezzel az eszközzel biztonságosan javíthatják a járásukat, a koordinációjukat és a kondíciójukat.

A biztonságos járásról egy felfüggesztő rendszer gondoskodik, amelybe a beteget belehelyezik, és megtartja őt botlás, esés esetén. Ezenkívül a páciens egy keretbe kapaszkodhat, amelyen irányító gombok találhatók ôs a sebesség menet közben is állítható. A GaitBetter része egy nagy képernyő, amely különböző útvonalakat ábrázol, például városi járdákat kereszteződésekkel, turista útvonalakat. Ezeken az utakon különböző akadályok vannsk, pl. kátyú, kavics, tócsa, járdaszegély, melyeket a betegnek át kell lépnie. A berendezés reális környezetet szimulál, amilyenben a hétköznapokon közlekedünk.

A berendezés kamerák segítségével leszkenneli a lábak mozgását, és kiértékeli a páciensnek sikeres átjutását az akadályon. A sebességet, a terep nehézségét és a futópad minden funkcióját a gyógytornász állítja be a beteg aktuális állapotához és igényeihez mérten. A betegek a GaitBetter használatával a járásukon kívül az egyensúlyukat, kitartásukat és a kognitív funkcióikat is intenzíven fejlesztik. A berendezés feljegyzi az aktuális edzést, elmenti az előző edzéseket, követi az edzési trendeket és a gyógytornász az eredmények alapján kiértékeli az elért előrelépést, fejlődést.

A futópad használatának feltétele, hogy a beteg képes legyen járni legalább 1 percig – akár segédeszközök használatával - pálcával, vagy járókerettel. A kognitív funkciói tekintetében képes legyen megérteni egyszerű utasításokat. A látása pedig legyen legalább annyira éles, hogy lássa a képernyőt.

A GaitBetter használatával a páciensek biztonságosan gyakorolhatják a járásukat, ezzel csökkentve az esések, balesetek számát, amely jelentősen nő az idősebb korban, vagy stroke-os betegeknél, illetve más diagnózisokkal küszködő pácienseknél. Használata ideális ízületi műtétek és transzplantációk, gerinc műtétek és balesetek utáni rehabilitációra, olyan betegek számára, akik mozgásszervi rehabilitációra szorulnak és el kell kerülniük az eséseket.